Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

29/3/2005 ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
και τις διαβάσεις των πεζών


Στα Τρίκαλα και άλλες μικρότερες πόλεις , παρά τις υποσχέσεις των διαδοχικών δημοτικών αρχών των Δήμων για λιγότερες πολύωρες σταθμεύσεις στο κέντρο της πόλης και άλλων βασικών οδικών αρτηριών, υποσχέσεις και μέτρα περιορισμού των «δρόμων πάρκιγκ» σταθμευμένων αυτοκινήτων, τα μέτρα αυτά αναβάλλονται συνεχώς. Σε ορισμένα σημεία των κέντρων των πόλεων, χρόνο με το χρόνο η κυκλοφορία του ποδηλάτου και των πεζών υπoβαθμίζεται, με αποκορύφωμα να φτάσουνε στο σημείο σήμερα οι πόλεις να έχουν κατακλεισθεί και αποκλεισθεί από πάσης φύσεως σταθμευμένων τροχοφόρων και η πρόσβαση των πεζών, μητέρων με παιδιά, ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, και ηλικιωμένων ποδηλατιστών να καθίσταται σήμερα εντελώς απαγορευτική.
Οι φίλοι του ποδηλάτου Τρικάλων απαιτούνε από τις νέες δημοτικές αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματά, στην κίνηση, την επικοινωνία, στην ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά. Για αυτό το λόγο Ζητάνε :
• Aπελευθέρωση πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, πλατειών και διαβάσεων από αυτοκίνητα, και άλλα αντικείμενα που εμποδίζουν την κίνηση.
• Προστασία από το θόρυβο και την ταχύτητα ορισμένων αυτοκινητιστών και μοτοσικλετών.
• Εφαρμογή όσων διατάξεων του ΚΟΚ υπέρ των ποδηλατών καταστρατηγούνται και κατάργηση όσων διατάξεων του ΚΟΚ περιορίζουν ή προσβάλλουν τα δικαιώματα των ποδηλατών.
• Καθιέρωση διαδρόμων ποδηλατιστών των κεντρικών αρτηριών εκεί που σήμερα παρκάρουν και καταλαμβάνουν το οδόστρωμα δεκάδες αυτοκίνητα μέρα και νύχτα.
• Προστασία των ποδηλατιστών μαθητών, γιατί κάθε πρωί η μετακίνησή τους στα σχολεία αποβαίνει μια επικίνδυνη και γεμάτη εμπόδια διαδρομή και περιπέτεια.
• Κατασκευή ποδηλατικού δικτύου με παράλληλη σήμανση και σηματοδότηση, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα σε βάρος των ποδηλατών και των πεζών.
• Μείωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας στον αστικό ιστό.
• Ποιοτική αναβάθμιση των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς. Περιορισμός των τραπεζoκαθισμάτων για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας των πεζών και ποδηλάτων.
• 'Όλα τα δημόσια καταστήματα να είναι προσβάσιμα στους ποδηλατιστές και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Να τοποθετηθούν περισσότερα και ασφαλή παρκιγκ ποδηλάτων σε πολλά σημεία της πόλης και μεγάλα εμπορικά καταστήματα.
• Στους περιφερειακούς δήμους να δημιουργηθούν ασφαλείς ποδηλατικοί διάδρομοι-περίπατοι που θα οδηγούν σε επιλεγμένα σημεία φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού ενδιαφέροντος
• Να επιτραπεί η μεταφορά ποδηλάτων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
.

Πολλά μέσα μετακίνησης βλάπτουν σοβαρά την Υγεία
Το ποδήλατο τη βοηθάει
Το ποδήλατο μαζί με το κολύμπι και το τρέξιμο, θεωρούνται τα πιο αερόβια αθλήματα. Με το ποδήλατο γυμνάζεται κυρίως το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, καθώς και οι μυς των ποδιών. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και σε συνθήκες κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις (καυσαέρια, μποτιλιάρισμα) η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των ποδηλατιστών ήταν 10 φορές μικρότερη απ’ ότι σε επιβάτες και οδηγούς αυτοκινήτων. Ο ποδηλάτης εξάλλου, λόγω της ταχύτητάς του, παραμένει πολύ λιγότερο στην κυκλοφορία από τον οδηγό ή επιβάτη Ι.Χ., επιβάτες λεωφορείων, τρόλεϊ, ταξί και τους πεζούς (όλοι αυτοί έχουν μέση ωριαία ταχύτητα στην πόλη 5-10 χιλιόμετρα, ενώ οι ποδηλάτες περί τα 20).
Προτιμήστε για τις αστικές μετακινήσεις σας το ποδήλατο βοηθάει σοβαρά την υγεία. Όσοι επιθυμούν να γίνουν φίλοι του ποδηλάτου τηλ. Επικοινωνίας 2431/033259 29/3/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου