Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο


22 Σεπτέμβρη, Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Χρειάζονται έργα για να ΄ χουνε νόημα οι εκδηλώσεις

Οι κυκλοφοριακές συνθήκες χειροτερεύουν. Οι πεζοί ακροβατούν σε πεζοδρόμια με εμπόδια και μποτιλιαρισμένους δρόμους. Άτομα με ειδικές ανάγκες υποχρεώνονται να κινούνται στο δρόμο ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Οι ποδηλάτες ισορροπούν ανάμεσα στον κίνδυνο και την επιβίωση. Οι ελεύθεροι χώροι ασφυκτιούν από τις ολοένα αυξανόμενες θέσεις στάθμευσης ΙΧ. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της πόλης. Ένα απόλυτο Χάος.

Οι φίλοι του ποδηλάτου έχουν επισημάνει από καιρό ότι οι συμβολικές εκδηλώσεις δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν υπάρξει καμία πρόοδος στην πράξη τόσο για την αποθάρρυνση των ΙΧ από το κέντρο της πόλης, όσο και για την ενθάρρυνση των πεζών και των ποδηλατών να κυκλοφορούν με άνεση και ασφάλεια. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρθεί καθόλου μέτρα όχι μόνο στους παλιούς δρόμους και τα πεζοδρόμια αλλά ακόμη και στα νέα πεζοδρόμια που ανακατασκευάζονται είναι γεμάτα από εμπόδια. Τους φίλους του ποδηλάτου τους ενδιαφέρουν πρωτίστως οι πράξεις και τα έργα που θα διευκολύνουν τους ποδηλατιστές και όταν μάλιστα δεν υπάρχουν έργα οι εκδηλώσεις συνήθως ευνουχίζουν τα προβλήματα.

Για αυτό το λόγο δεν μπορούμε ακόμη να «εορτάσουμε» τίποτα όσο η Δημοτική αρχή (που είναι βασική υπεύθυνη για την υπάρχουσα κυκλοφοριακή κατάσταση) Δεν έχει αποφασίσει ακόμη να πάρει ουσιαστικά μέτρα που θα αποσυμφορήσουν την πόλη, θα δώσουν σε κυκλοφορία τους υπάρχοντες ποδηλατοδρόμους και θα σχεδιάσουν τους νέους που θα αφορούν τις βασικές αρτηρίες της πόλης Ασκληπιού – Τσιτσάνη- Σαράφη- Κονδύλη και όχι ορισμένους μικρούς δρόμους που δεν εξυπηρετούν κανένα.

Αν δε φτιαχτεί ο πρώτος ποδηλατοδρόμος, αν δε απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια οι φίλοι του ποδηλάτου δεν έχουνε καμιά όρεξη για «χαρούλες». Και τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν σωρεία ατυχημάτων με ποδηλάτες και άλλες εξόφθαλμες κακοτεχνίες στους δρόμους της πόλης με αποτέλεσμα πρόσφατα να στοιχίσουν τη ζωή ενός νέου ανθρώπου με μηχανάκι.

Ο Δήμος Τρικάλων μέχρι στιγμής το μόνο που έχει κάνει είναι να οργανώνει εκδηλώσεις για την αποθάρρυνση των αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης, λες και πρόκειται μόνο για κανένα πολιτιστικό σύλλογο. Ο Δήμος παίρνει αποφάσεις για έργα αυτός είναι ο ρόλος του και για αυτά κρίνεται πάντα. Και δυστυχώς η κατάσταση στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις συνοικίες συνεχώς επιδεινώνεται. Οι συνθήκες ζωής στις οποίες υφίσταται σήμερα ο πεζός, ο γονέας, τα παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ποδηλάτες και άλλες ευπαθείς ομάδες της τρίτης ηλικίας δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια. Να «γιορτάσουμε» την Πανευρωπαϊκή μέρα χωρίς αυτοκίνητο (22/9/2005)

Παρά μόνο να διαμαρτυρηθούμε για αυτή την απαράδεκτη υποβάθμιση της ζωής στην πόλη. Την εγκατάλειψη ορισμένων ποδηλατοδρόμων που μισοκατασκευάστηκαν κακότεχνα, άλλοι που δε δίνονται σε χρήση των ποδηλατιστών αλλά αντίθετα έχουν μεταβληθεί σε πάρκιγκ κάθε τροχοφόρου, σε ράμπες των πολυκαταστημάτων και σε χώρους στέγασης παντός είδους εμπορευμάτων.

Ακόμη να διαμαρτυρηθούμε γιατί και τα νέα έργα που σχεδιάζονται, οι νέες χαράξεις, οι εντάξεις στο σχέδιο της πόλης, οι πολεοδομικοί και κυκλοφοριακοί σχεδιασμοί εν γένει που καταρτίζονται τόσο μέσα στη πόλη όσο και περιφερειακά στις συνοικίες γίνονται με γνώμονα την αυτοκίνηση και όχι τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Έτσι κατασκευάζονται ασφαλτοτάπητες και πεζοδρόμια, σε πολλές περιπτώσεις κακότεχνα και στενά, ή άλλες φορές αδιάβατα και πάντα με μόνιμα και επικίνδυνα εμπόδια. Καμία μητέρα με παιδικό καρότσι, ακόμη και δύο άτομα πλάι πλάι δεν χωράνε να περπατήσουν σε όλο το μήκος των παλιών πεζοδρομίων αλλά και τω νέων που κατασκευάζονται σήμερα. Το χάος που επικρατεί σήμερα στη πόλη δεν μας επιτρέπει να «γιορτάσουμε» την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, αλλά πολύ σύντομα με πράξεις και δράσεις στους δρόμους της πόλης και έξω απ΄ αυτή οι φίλοι του ποδηλάτου θα εγκαινιάσουν μια νέα, δυναμική και ενδιαφέρουσα πορεία.

Οι «φίλοι του ποδηλάτου» σας καλούν σ΄ ένα καινούργιο τρόπο ζωής όπου η αξία του ανθρώπου αναδεικνύεται σ΄ όλο το μεγαλείο της μ ΄ένα τρόπο ζωής, όπου οι σχέσεις των ανθρώπων αποκτούν νόημα και διάσταση. Οι φίλοι του ποδηλάτου συναντιούνται τακτικά και οργανώνουν ποδηλατάδες, συζητούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες, οργανώνουν εκδηλώσεις. Διαμαρτύρονται για την έλλειψη υποδομών που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες πόλεις και συμβάλουν γενικότερα στην ποιότητα της ζωής των πολιτών. Γίνε και εσύ φίλος του ποδηλάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου