Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

29/5/2005 Ποδηλάτες Παντός Καιρού

Ποδηλάτες Παντός Καιρού

Παρά το βροχερό καιρό οι φίλοι του ποδηλάτου καβαλίκεψαν τα ποδήλατά τους

Την δεύτερη συνάντηση τους πραγματοποίησαν οι «Φίλοι του Ποδηλάτου» το περασμένο Σάββατο στο γνωστό παραδοσιακό κεντράκι «Ακακίες» στο τέρμα της οδού (απέναντι παλιά ΚΟΜΔΕ) που οδηγεί στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Η πρωινή βροχούλα του Σαββάτου στάθηκε η αιτία πολλοί φίλοι του ποδηλάτου να μη μπορέσουν να ανταποκριθούν στο Σαββατιάτικο ραντεβού τους που έχει πια καθιερωθεί, για να συζητούν τα προβλήματά τους να προγραμματίζουν τις νέες δράσεις παρεμβάσεις και για το διωγμό που υφίστανται οι χρήστες των ποδηλάτων μέσα και έξω από την πόλη.
Παρ΄ όλα αυτά πολλοί παλιοί και νέοι φανατικοί φίλοι του ποδηλάτου δώσανε πάλι το παρών τους και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στα τρέχοντα θέματα. Ένα από αυτά ήταν και η πρόσκληση που απηύθυνε ο δήμος Τρικάλων να συμβάλουν όπως και όσο μπορούν όλοι οι φορείς και πολίτες ποδηλατιστές στις εκδηλώσεις του Δήμου που έχουν προγραμματιστεί από 31 Μαΐου και για ένα μήνα. Ειδικότερα για την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις μέρες με διάφορες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και ένα ποδηλατικό γύρο – διαδρομή με διάφορες στάσεις αναψυχής, κ.α
Οι ΦΠ εξέφρασαν τη θετική στάση σ΄ αυτή την πρόσκληση παρ΄ ότι διατυπώθηκαν ορισμένες επιφυλάξεις, ό,τι οι φίλοι του ποδηλάτου κινδυνεύουν να εκτεθούν σαν ο απαραίτητος μαϊντανός-γλάστρα εκδηλώσεων που δεν έχουν ορατό πρακτικό αντίκρισμα, μιας και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα έργο που να διευκολύνουν τους Τρικαλινούς ποδηλατιστές ή η ενθάρρυνση της ποδηλασίας όταν δεν διευκολύνεται από ανάλογους ποδηλατοδρόμους είναι δώρο άδωρο. Εκφράστηκαν διάφορες απόψεις πάνω στον θέμα αυτό όπως η ανάγκη η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε ουσιαστικότερα μέτρα που θα δείξουν τις πραγματικές προθέσεις της με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του ποδηλατιστή και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (παιδιά και ηλικιωμένους) να θεσπιστεί η προτεραιότητα του ποδήλατου( σαν πρώτο δείγμα πολιτισμού) και η κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων (με απλές βαμμένες χαράξεις) για άμεση χρήση των ποδηλατιστών όπως : Οι μαθητές να πηγαίνουν ασφαλείς στα σχολεία τους, οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες στις δουλειές τους, οι πολίτες να κάνουν άνετα τις αγορές τους, οι μητέρες με τα παιδιά τους να μπορούν να κάνουν ασφαλή ποδηλασία) και γενικότερα μέτρα που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής πολιτών, αναγνωρίζοντας συγχρόνως ότι οι εκδηλώσεις του Δήμου και η αναγνώριση του προβλήματος είναι μια καλή αρχή. χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι «υπάρχει ένα κακό προηγούμενο που πρέπει να ανατραπεί. Δηλαδή, το γεγονός ό,τι αφήσαμε το χρόνο να τρέχει εις βάρος του ποδήλατου και ότι πρέπει να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και την απόσταση που δημιούργησε η ανεξέλεγκτη και κυρίαρχη χρήση των άλλων οχημάτων έναντι του ποδηλάτου»

Το σημαντικό σ΄αυτή τη συνάντηση ήταν προσελευση πολλών νέων φίλων του ποδήλατου ξεπερνώντας σε δυο μέρες τον αριθμό των 25 πλέον φίλων. Πολύ κοντά στο αριθμό των 200 φίλων του ποδηλάτου που είχαν βάλει σαν πρώτο στόχο οι Φίλοι του Ποδηλάτου. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να δημιουργηθούν κάποιες εκδηλώσεις των ΦΠ μέσα στο γενικότερο κλίμα των εκδηλώσεων του δήμου με διάφορα χάπενινγκ κ.α. Ο βροχερός καιρός δεν επέτρεψε την καθιερωμένη εξόρμηση-ποδηλατάδα και η συνάντηση έληξε με το καθιερωμένο : Ραντεβού το επόμενο Σάββατο.
Το Ποδήλατο : «Βοηθάει σοβαρά την υγεία». Η Ποδηλασία είναι : Αστείρευτη και εξαίρετη πηγή νεότητας! Γίνε και εσύ φίλος του ποδηλάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου