Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Φίλοι του Ποδηλάτου ενωθείτε

Οι ποδηλάτες των Τρικάλων διεκδικούν τους δρόμους


Πενήντα περίπου ορκισμένοι Λαρισαίοι ποδηλάτες καβαλούν τα ποδήλατά τους και αναλαμβάνουν δράση για τη διάδοση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης. Μέσα από την ίδρυση του «Συλλόγου Φίλων του Ποδηλάτου», διεκδικούν χώρο όχι μόνο στους δρόμους, αλλά και στις συνειδήσεις των οδηγών που δυστυχώς επιμένουν να θεωρούν πως οι δρόμοι ανήκουν μόνο στα αυτοκίνητα. Στόχος του υπό ίδρυση συλλόγου είναι αφενός η ευαισθητοποίηση του κοινού και αφετέρου η ενημέρωση των ποδηλατιστών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
Όπως επισημαίνουν η κίνηση αυτή ξεκινά από ανθρώπους που χρησιμοποιούν καθημερινά -και όχι περιστασιακά -το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί στους ελληνικούς δρόμους.«Δε θέλουμε να διώξουμε τα αυτοκίνητα, υπογραμμίζουν, άλλωστε και εμείς οι ίδιοι οδηγούμε αυτοκίνητο. Θέλουμε απλά να υπενθυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση πως είμαστε και εμείς εδώ. Να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας», αναφέρουν.
Μέσα από την πρωτοβουλία τους επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ανταλλαγής τεχνογνωσίας, να μάθουν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το ποδήλατο και να πιέσουν τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση για την ουσιαστική διάδοση της χρήσης του. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων και τη σωματική άσκηση που προσφέρει η χρήση του ποδηλάτου, παράλληλα αποτελεί ένα μεταφορικό μέσο που ενθαρρύνει την ανάπτυξη της κοινωνικής ζωής. Οι χαμηλές ταχύτητες επιτρέπουν στους πολίτες να συναντώνται μεταξύ τους, να επικοινωνούν και να διατηρούν στενή επαφή με τις εξελίξεις στην πόλη τους, τις αλλαγές και τις ανάγκες της.

Την ίδια ανάγκη, διακήρυξη, και διαμαρτυρία, εκφράζουν και δεκάδες ποδηλατιστές των Τρικάλων που οι καταλήψεις των δρόμων και πεζοδρόμων έχουν κάνει πλέον προβληματική την όποια μετακίνηση παντός είδους ποδηλατιστών μέσα στα οικιστικά όρια της πόλης. Η πρόσβαση μάλιστα στο κέντρο της πόλης αποτελεί δρόμο μετ΄εμποδίων μικρών και μεγάλων ποδηλατιστών. Αλλά και η χάραξη των ποδηλαδρόμων που έχει υποσχεθεί η νέα δημοτική αρχή γίνεται με αργούς ρυθμούς, πρόχειρα, και εκφράζονται δικαιολογημένοι φόβοι, τόσο για την εγκατάλειψη τους όσο και για την πλημμελή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου