Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Μια βόλτα στους ποδηλατοδρόμους ;

Μια βόλτα στους ποδηλατοδρόμους

Ποδηλατοδρόμοι μετ΄ εμποδίων

Αν ο δήμος δεν μπορεί να προστατεύσει τα κοινωνικά δικαιώματα και τα αγαθά των πολιτών οι υπεύθυνοι να πάνε στα σπίτια τους


Οι πρώτοι ποδηλατοδρόμοι μας στοίχησαν κάμποσα εκατομμύρια λεφτά και είναι πρόσφατα κατασκευασμένοι, παρ΄όλα αυτά έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος και στον «πατριωτισμό» ορισμένων που δε σέβονται ούτε τα κοινωνικά αγαθά ούτε τα δικαιώματα των πολιτών. Και η δημοτική αρχή θα πρέπει να αισθάνεται τουλάχιστον άσχημα για το χάλι που παρουσιάζουν σήμερα οι πρώτοι 2-3 ποδηλατοδρόμοι που έχουν κατασκευασθεί μέσα στη πόλη των Τρικάλων.
Συγκεκριμένα οι ποδηλατοδρόμοι που ξεκινούν από το δέλτα Λάρισας μέχρι το ύψος της υπηρεσίας συγκοινωνιών βρίθουν από πολλές κακοτεχνίες επικίνδυνες για τους έμπειρους ποδηλατιστές πόσο μάλλον για τους ανύποπτους. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σήμανσης που να προειδοποιούν από τους παράπλευρους δρόμους ότι αμέσως μετά εισέρχεται κανείς σε ποδηλατοδρόμο. Δεν υπάρχουν χαράξεις πάνω στο δρόμο που ενώνουν δυο πεζοδρόμια, δεν υπάρχουν επαρκείς χαράξεις με το σήμα του ποδηλάτου πάνω στους ποδηλατοδρόμους που να υπενθυμίζει κάθε 20 μέτρα ότι εδώ είναι ποδηλατοδρόμος. Παραλήψεις κατασκευαστικές τόσες πολλές που έχει καταγράψει ο φακός μας που πραγματικά πρόκειται για ένα φωτογραφικό μνημείο απαράδεκτης κατασκευαστικής κακοτεχνίας.
Εκείνο όμως που προσβάλει τον πολίτη είναι η μη επαρκής προστασία ενός κοινωνικού αγαθού που έχει κατασκευασθεί με τα χρήματά του και αυτό το αγαθό δεν μπορεί να το απολαύσει. Η ευθύνη της Δημοτικής αρχής εδώ είναι μεγάλη, γιατί δεν πρόκειται για έναν ασυνείδητο που καταλαμβάνει και κλείνει το ποδηλατοδρόμο, μια παράβαση που είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αστυνομίας, αλλά εδώ πρόκειται για δεκάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου και όχι μόνο, αλλά και δεκάδες άλλα εμπόδια μέχρι και διαφημιστικές ταμπέλες συναντήσαμε πάνω στον ποδηλατοδρόμο. Διάφορα υλικά εγκαταλειμμένα και σε μια ώρα που τα καταστήματα ήτανε κλειστά (σκεφτείτε τι γίνεται σε ώρες εμπορικής αιχμής).
Η εικόνα αυτή της αυθαιρεσίας, ασυδοσίας ασέβειας και μη προστασίας των κοινωνικών αγαθών είναι εικόνα που διδάσκει στον αυριανό πολίτη(το πιο επικίνδυνο) την αγωγή που υποθάλπει και τρέφει την παρανομία. Είναι εικόνα που η δημοτική αρχή (και οι 25 δημοτικοί σύμβουλοι) διότι κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, ούτε κατήγγειλε την κακή και ανύπαρκτη και πλημμελή προστασία (στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να αδικήσουμε κάποιον, αλλά ας βγει και να διαμαρτυρηθεί τώρα) των δικαιωμάτων του ποδηλατιστή και των νέων ποδηλατοδρόμων. Έπρεπε να έρθουν οι «Φίλοι του Ποδηλάτου» να καταγγείλουν την αυτονόητη προστασία των κοινωνικών αγαθών. Πρόκειται για σοβαρή πολιτική ανεπάρκεια και επικίνδυνο τοπικό πολιτικό σύμπτωμα και καλά θα κάνουν ορισμένοι να παραιτηθούν και να πάνε στα σπίτια τους.
Αν δεν μπορεί ο δήμος να προστατεύσει τα μικρά αυτονόητα κοινωνικά αγαθά που δικαιούται να απολαμβάνει ο κάθε πολίτης, αναρωτιέται κανείς πως θα προστατέψει τους πολίτες και την πόλη από μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, παρατυπίες, παρανομίες και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων του πολίτη. Οι εικόνες αυτές υπονομεύουν την έννομη τάξη, την κοινωνική ηρεμία, την αλληλεγγύη, την καλή γειτονία, την αγαστή συνεργασία, τη κοινωνικότητα, απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης.
Οι εικόνες αυτές ενθαρρύνουν το νόμο της ζούγκλας, τους Λινς, της χειροδικίας και της αυτοδικίας. Φανταστείτε σε λίγο μια πόλη που οι μισοί πολίτες θα διαπληκτίζονται καθημερινά με τους άλλους μισούς. Αν σε ορισμένους έχει μπει στο πίσω μέρος της κεφαλής τους ό,τι με την αδιαφορία θα οδηγήσουν την πόλη- κράτος στα χρόνια του 1965-1967 (χρόνια πλήρης πολιτικής και κοινωνικής ανωμαλίας με εκατοντάδες προβοκάτορες που δρούσαν παρουσιάζοντας μια χώρα σε πλήρη αναρχία, και οι αρχές που τροφοδοτούσαν σκόπιμα την ανικανότητα της Πολης-Κράτος να επιβάλλει την τάξη για να δικαιολογήσουν αργότερα την επέμβαση του Στρατού) είναι γελασμένοι και καλά θα κάνουν ειδικά ορισμένοι που διακρίνονται για την ευαισθησία τους σε τέτοια θέματα, να αποδείξουν γρήγορα ότι αυτή η δημοτική αρχή και αυτό το δημοτικό συμβούλιο είναι μακράν από όλα αυτά και ό,τι όλα βρίσκονται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων «φίλων του ποδηλάτου». Καλό καλοκαίρι σε όλους και μη ξεχνάτε το «Ποδήλατο βοηθάει σοβαρά την υγεία». Από το Σεπτέμβριο οι «Φίλοι του Ποδηλάτου» σε νέες περιπέτειες.

1 σχόλιο:

  1. i karditsa exei k podilatodromous k para pollous podilates... an auto enoxlei auto to trikalino blog....8a exoun tous logous tous oi filoi trikalinoi... oloi xeroun pws i karditsa einai i noumero 1 podilatoupoli stin ellada me pososto xrisis 27% to opoio einai to 2 se oli tin eurwpi meta tou amsterdam... prwta ma8ainoume loipon kapoia pragmata k meta grafoume oti mas katevei sta blogs....

    ΑπάντησηΔιαγραφή